Πέμπτη 21 Απριλίου 2016



ΟΜΑΔΑ Α΄

Α.1.1. Να αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω ιστορικών όρων:
α) «Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή»
β) «Αγροτική μεταρρύθμιση»
γ) «Κλήριγκ»
 (Μονάδες 15)

Α.1.2. Να σημειώσετε την ένδειξη Σ (σωστό)  ή Λ (λάθος) δίπλα σε κάθε πρόταση.
α) Τα παραδοσιακά ναυτικά κέντρα, Ψαρά και Γαλαξίδι, γνώρισαν την καταστροφή ή την παρακμή κατά τη δεκαετία της Ελληνικής Επανάστασης.
β) Η πιο γνωστή περιοχή μεταλλευτικής δραστηριότητας υπήρξε, όπως και στην αρχαιότητα, το Λαύριο όπου δραστηριοποιήθηκε η Σερπιέρι-Ρου.
γ) Η κύρια πηγή εσόδων της Εθνικής Τράπεζας ήταν το εκδοτικό δικαίωμα, η δυνατότητα της να εκδίδει τραπεζογραμμάτια, χαρτονομίσματα δηλαδή, για λογαριασμό του ελληνικού κράτους.
δ) Στην Οθωμανική αυτοκρατορία εφαρμόστηκαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ που περιόριζαν τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας.
ε) Η αμερικανική εταιρεία ΠΑΟΥΕΡ ανέλαβε το 1925 την κατασκευή του φράγματος και της τεχνητής λίμνης στο Μαραθώνα.
(Μονάδες 5)












Α.1.3. Να συμπληρώσετε τις ημερομηνίες στα παρακάτω ιστορικά γεγονότα:

α)  Ίδρυση Σ.Ε.Κ.Ε.                       (...........................................................)   
β)  Οικονομική κρίση στη Νέα Υόρκη     (.................................................)   
γ)  Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή           (................................................)   
δ) Ίδρυση Εθνικής Τράπεζας         (............................................................)   
ε) Ολοκλήρωση σιδηροδρόμου 900 χλμ.    (...............................................)   
στ) Επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου  (..........................................)
ζ) Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Τανζιμάτ   (……...................................)
η) Εργατικές εξεγέρσεις στο Λαύριο (........................................................)
θ) Περίοδος Μεσοπολέμου              (..........................................................)
ι) Δικτατορία Ιωάννη Μεταξά        (...........................................................)

 (Μονάδες 10)

Α.2.1. Να επισημάνετε τις επενδύσεις που σημειώθηκαν στον ελληνικό χώρο από τις εταιρείες ΟΥΛΕΝ και ΠΑΟΥΕΡ. (Να μην αναφερθείτε σε επενδύσεις άλλων εταιρειών σε άλλους τομείς)

(Μονάδες 14)

Α.2.2. Τι γνωρίζετε για την επιβολή του Δ.Ο.Ε. στην χώρα και ποιος ήταν ο στόχος αυτής της υποχρεωτικής διαχείρισης ; (Να μην αναφερθείτε στα αποτελέσματα του Δ.Ο.Ε. λίγα χρόνια μετά)
(Μονάδες 15)

Α.2.3. Το κόστος των Βαλκανικών πολέμων ήταν σημαντικό, δεν κλόνισε όμως την εθνική οικονομία.  Ποια ήταν τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων ; (Να αναφερθεί και ένα κύριο πρόβλημα που προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία)
(Μονάδες 16)

ΟΜΑΔΑ Β΄
ΘΕΜΑ Β1
Λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο που ακολουθεί και αξιολογώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε α) στην  αγροτική μεταρρύθμιση των εθνικών γαιών κατά την περίοδο 1870-1871 και β) στον αντίκτυπο που είχε στην ελληνική οικονομία.
 (Μονάδες 25)
ΠΗΓΗ
Κείμενο

Η γεωργία και η αγροτική μεταρρύθμιση του 1871

        Τελικά το Μάρτιο του 1871, ο Κουμουνδούρος, με υπουργό το Σωτηρόπουλο, πέτυχε την ψήφιση νόμου με αποτέλεσμα να διανεμηθούν 2.650.000 στρέμματα σε 357.217 κλήρους με αγοραία αξία 90.000.000 δρχ.
        Η σημασία της αγροτικής αυτής μεταρρυθμίσεως εκτιμάται πληρέστερα, όταν συνειδητοποιηθεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων χωρικών της εποχής εκείνης αποκαταστάθηκαν ως ιδιοκτήτες στη γη που καλλιεργούσαν. Οι μικροί ιδιοκτήτες καλλιεργητές επιδόθηκαν, όπως ήταν φυσικό, στις πιο κερδοφόρες καλλιέργειες και ιδιαίτερα σε εκείνες που προορίζονταν για εξαγωγή. Μέσα σε διάστημα μιας τριετίας, τα 40% και πλέον των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτονταν από φυτείες (σταφιδαμπελώνες, βαμβακοφυτείες, καπνοφυτείες, κλπ.).
       Οι αγαθές για την οικονομία επιπτώσεις υπήρξαν άμεσες. Από την μια πλευρά παρατηρήθηκε ραγδαία εισροή ξένου συναλλάγματος και από την άλλη τα έσοδα του Δημοσίου από τους τελωνειακούς δασμούς εξαγωγής πολλαπλασιάσθηκαν. Η επέκταση όμως των φυτειοκαλλιεργειών επηρέασε αρνητικά την παραγωγή δημητριακών. Από την εποχή εκείνη σημειώνεται το χρόνιο έλλειμμα της χώρας με συνεπακόλουθο τη δαπάνη τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων για εισαγωγές.

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους,
τόμος ΙΓ ́, σελ. 310-311

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου